БАН: Не прави чест на Борисов да си приписва наши заслуги за българското малцинство в Албания

0

БАН: Не прави чест на Борисов да си приписва наши заслуги за българското малцинство в Албания


Албания призна българското национално малцинство в Закона за зашита на националните малцинства, за което принос имат не само политиците, но и учен изследовател от БАН, заявяват от Института за етнология и фолклористика.
Доц. д-р Веселка Тончева от ИЕФЕМ – БАН посвещава цяло десетилетие (2007-2017 г.) на българските общности в Голо Бърдо, Гора, Мала Преспа и Корчанско.

Резултат от осъществените от нея експедиции са стотици страници интервюта, десетки часове аудио и видео записи на всекидневието и празниците на тези хора, и най-вече публикуваните три части от поредицата „Българите от Голо Бърдо, Албания“ (2009, 2011 и 2016 г.), в които тя представя историята, религията, обредността, музиката и идентичността на българите в Албания.БАН: Не прави чест на Борисов да си приписва наши заслуги за българското малцинство в Албания

Цялото това събрано знание не само остава за поколенията, но и послужи като опора на българските представители в Европейския парламент, за да аргументират своето предложение за признаването на българското малцинство в Албания – акт, който трябваше да се случи много отдавна.
Нашите сънародници живеят като албански граждани вече 104 години (от 1912-1913 г.). Едва днес обаче това беше политически узаконено, не и без ролята на учени като доц. Веселка Тончева, които чрез изследванията си поддържат връзка с българите в Албания.БАН: Не прави чест на Борисов да си приписва наши заслуги за българското малцинство в Албания

„Не прави чест на представителите на българското правителство да приписват заслугите за този „исторически пробив за България“ (по думите на премиера г-н Бойко Борисов) единствено на своите „изключителни дипломатически усилия“ и дори да не споменат за ключовият принос на БАН и лично този на Веселка Тончева. Причина за задвижването на българската дипломация в тази посока стават именно личните срещи на доц. Тончева с евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки. Още от началото на своите теренни изследвания в Албания преди десет години тя алармира българските институции и политици за нуждата от признаването от Албания на българското малцинство“, заявяват от Института за етнология и фолклористика към БАН.
Източник: offnews.bg

Loading...

За Вас предаде информационна агенция Булпресс!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.