ДЕ Е БЪЛГАРИЯ, СТАМЕНОВ ПИТА?

0

ДЕ Е БЪЛГАРИЯ СТАМЕНОВ ПИТА?


КЪДЕ ДЕ Е БЪЛГАРИЯ, СТАМЕНОВ ПИТА?
(Вече никъде, а като продължаваме така изобщо няма да я има!)
Аз пък си имам едни мили спомени от бившата държава България …
През миналия век, нас подрастващите ни пращаха на село когато не сме на пионерски лагер, бригада или на почивка с родителите си без пари по Черноморието, на планина.
Тези които имахме баби и дядовци по селата, де …
Всички сме от село, както казваше Великия Тодор Колев в „Опасен чар“!
Но не всички сега са от село, сега са нови граждани, софиянци, аристократи някакви, бизнесмени, а всъщност обикновени боклуци!

Та отивахме ние на село при баба, счупвахме се от игра по полето, реките (те тогава бяха чисти, даже пиехме вода направо от тях), после се прибирахме изморени, но щастливи със синини които баба налагаше с лук от градината и всичко ни минаваше.
Къщите бяха тогава от гредоред със задължително огнище вътре, някой му викаха оджак, на това огнище винаги баба беше закачила някакво гърненце с бобец ли, с картофки ли … все нещо къкреше!
В оджака слагаше една омесена от баба питка в един уред – подница му викаха, направен от печена кал. Яли ли сте питка от подница? Цалата в пепел от огнището!
В тигана на паралията (синията) тиган с лютика, или пържени яйца (домашни), домашно сирене, ние седим с дървените лъжици на трикраките столчета и се надпреварваме кой да лапа повече …
Няма такава вкусотия!

На другия ден ни изпращаше баба да събираме волски, биволски изпражнения, които месехме с глина и мажехме пода.
Миришеше страхотно, нямаше хлебарки, мравки, мишки…
Къщичката я санирахме със син камък, та светеше само с една баданарка.
Не взимахме милиарди заеми за саниране, дето сега изчезват знайно къде!
Излезеш навън – хоп домат, истински, чушка, круши, череши … Всичко истинско. Отиде баба в кокошарника и резне главата на някое хвъркато …

А каква чорба правеше от това хвъркато?
А на Коледа се колеше прасето от домашната кочина.
Цялата махала се събираше да помага, а после всички на трапезата на пресно свинско. И никой не си тръгваше без мръвка, после при другите комшии и така …

Никой не гепеше, циганите не смееха да излязат от катуните си …
Ама имаше България и българи!
А сега?
Всички драскат да стават граждани, бегат по чужди държави, че там много ни обичат!
Плащаме на чужденци за водата от реките ни, минералните извори, плащаме за електроцентралите дето родителите ни построиха, плащаме за пътищата и магистралите които родителите ни и ние строим и сме построили още през 70-те г. на миналия век …
И на кого плащаме? И защо?
Плащаме даже за това, че ни копаят златото, българското и тракийско злато, че ни копаят рудата, нашата руда от българската земя за чужди държави дето не знаят и кой сме ние и къде сме, направиха ни роби в собствената ни държава, работим ако слушкаме за жълти стотинки на тези дето ни ни направиха колония и аборигени без бой, с любезното съдействие на всички продажни, антибългарски правителства през последните 28 години!
В България на мода е чалгата, проституцията, убийствата, изнасилванията, затъпяването на младите хора, безнаказаните цигански набези и Бойко Борисов с шайката му, които продават Родината ни за жълти стотинки, само и само те да си напълнят дебелите гуши!

Loading...

Ами давайте … Давайте да помагаме за унищожението на България, тези дето останахме тук, гражданите, защото по българските села вече няма никой …
Давайте господа и дами, давайте по-бързо да изчезнем като нация променяйки българската история и традиции!
Давайте, нали сме Европейци и евроатлантици …
Сами си го правим, стига сме ревали!
Мамка ни и сбърканяци, наследници на славните българи!
Така ни се пада …
Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс !


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.