Корнелия Нинова ще стане съвносител на промените в Конституцията

0

Корнелия Нинова ще стане съвносител на промените в Конституцията


Нинова ще стане съвносител на промените в Конституцията
БСП обаче ще гласува „против“ в парламента
Проведеният днес Национален съвет на БСП е дал зелена светлина лидерът на партията Корнелия Нинова да стане съвносител на предлаганите от ГЕРБ промени в Конституцията., предаде Нова ТВ. В основата на тези промени е да отпадне давността при разследване на приватизационни сделки.

Споровете около това решение продължили повече от 4 часа и до последно социалистите били разделени трябва или не да дадат „златния си пръст“ на ГЕРБ за конституционните промени. В крайна сметка Корнелия Нинов получила мандат, но с условие – ръководството на парламентарната група да започне консултации с партиите освен за приватизацията, но и за цялата ревизия на прехода и в това да се включат концесиите, обществените поръчки, реституцията и ролята на силовите групировки. БСП обаче остава твърдо против искането за отпадане на давността на престъпленията свързани с приватизацията и така в крайна сметка депутатите ще гласуват против тези промени.
Подкрепа за законопроекта принципно изразиха от ДПС и от управляващата коалиция. За да минат те са нужни 180 от 240 депутатски гласа. Така гласовете на БСП са решаващи.

Нинова сама е поискала да подпише предложението на ГЕРБ заедно с останалите вносители от всички парламентарни групи, като решението й е било подкрепено от пленума на партията с с 58 гласа „за“, 29 „против“ и 12 въздържали се, развива темата Медиапул. Въпреки това Националният съвет единодушно е решил, че БСП няма да подкрепи текстовете на ГЕРБ в пленарна зала.

При обявяването на предложението си от ГЕРБ заявиха, че очакват Нинова да го подкрепи, иначе би се оказала в конфликт на интереси, тъй като е ”основен приватизатор” заради притежаваните от нея акции в ”Техноимпекс”. С решението си да се разпише като вносител на поправката на ГЕРБ Нинова отиграва ситуацията, като коментира, че не се страхува от бъдещи действия срещу нея, коментира Медиапул.
Нинова е обяснила пред пленума, че е притежавала акции преди да стане член на БСП, но в последствие е продала всичко, тъй като
намира бизнесът и политиката за несъвместими занимания.

По време на пленума твърдо против промените в конституцията са се обявили юристите на БСП начело с Янаки Стоилов и Михаил Миков, като това е и официалното становище на правния съвет на левицата. От БСП дори смятат да искат становище на Конституционния съд относно предложението на ГЕРБ, тъй като смятат, че то е в разрез с правото.

Loading...

Като успех за партията, червените отбелязаха оставката на Димитър Главчев. Но не са убедени, че Цвета Караянчева е подходящият избор за нов парламентарен председател.
Според социалистите извиненията на депутата Иво Христов, че 80% от българите са „дебили”, било достатъчно и оставката му не била на дневен ред.
Източник: segabg.com


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.