Плесен, която „яде пластмаса“

0

Плесен, която „яде пластмаса“


В пакистанско сметище е открита плесен, която „яде пластмаса“
Според проучване, което е публикувано в ScienceMag, до този момент са се натрупали умопомрачителните 6,3 милиарда тона отпадъчна пластмаса в света, и всекидневно се генерират няколко тона отгоре.

На всички ни е известно, че пластмасата е сред най-големите замърсители, който трудно се разгражда, и когато се изгаря създава токсичен дим, а и често попада в хранителната верига. Изследванията показват, че тези отпадъци ще продължават да се увеличават в бъдеще, затова е наложително да се намери начин за безопасното им изхвърляне. Обикновено хората прибягват до заравянето им в земята, до изгарянето им или ги рециклират. Въпреки това, няма начин да се отървем от тези отпадъци по безопасен начин.

Сега едно проучване показва, че може да се осигури разрешението на този проблем.
Публикувано от пакистански и китайски учени, от „Световния център за агролесовъдство“ и „Института по ботаника“ в Китай, проучването показва, че плесен „яде пластмасовите отпадъци“.
Д-р Сехрун Хан, водещ изследването каза, че са искали да идентифицират възможностите, които вече съществуват в природата, но намирането на микроорганизми, които да вършат работата не е лесно. Въпреки това, екипът му се изненада приятно с пробата, която взели от сметище в столицата на Пакистан.Плесен, която „яде пластмаса“

Плесента наречена Aspergillus tubingensis, която живее в почвата, също живее върху пластмасата, и отделя ензим, който разгражда полимерните молекули. Учените казват, че тази плесен може да разгради пластмасата за няколко седмици. Направените проби показват, че плесента се справя с пластмасата в трите и състояния – твърдо, газово и течно, но ефективността е повлияна от редица фактори, включващи нивата на рН, температурата и вида на използваната за отглеждане среда. Разкриването на тези фактори може да бъде от ключово значение за широкото използване на плесента, за обработката на пластмасовите отпадъци.

Loading...

„Нашият екип има за следваща цел да определи идеалните условия за растежа на плесента и разграждането на пластмасата, разглеждайки факторите като нивата на рН, температурата и средата за култувиране“, каза д-р Хан
Източник: ibtimes.com
За Вас предаде информационна агенция Булпресс!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.