Полша разруши мавзолей с погребани съветски войници – Русия бясна

0

Полша разруши мавзолей с погребани съветски войници - Русия бясна

Русия е бясна!

От септември в Полша действа закон забраняващ пропагандата на комунизма или друга тоталитарна система
Властите в Полша са разрушили мавзолея, изграден на мястото на масов гроб на 56 съветски войници в град Тшчянка в Северозападна Полша. Това предизвика остра реакция в руските медии.

„Днес ние говорим за варварски инцидент за нашата християнска държава.
Това, което се случи в град Тшчянка, преминава всякакви граници, въз основа на които ние живеем. В Тшчянка с помощта на тежка техника са унищожили мястото, където лежат съветските войници.
Стореното е записано на видео. Имаше хора, които се противопоставиха на това, имаше хора, които се смееха на това“, подчерта ръководителят на руската обществена организация „Курск“ Ежи Тиц.

Той също така отбелязал, че от организацията са решили да съдят управата на града за унищожаването на паметника. Руското външно министерство също е протестирало пред полските власти по този повод.

Мемориалният комплекс, който включва военен мавзолей в памет на загиналите съветски войници по време на превземането на град Тшчянка, според някои сведения е първият паметник, посветен на Втората световна война в Полша. Неговото строителство е започнало на 24 април 1945 г., още преди края на войната.

Промените в закона в Полша, забраняващи пропагандата на комунизма или друга тоталитарна система, влязоха в сила тази есен. Законът предполага, наред с други неща, разрушаването на съветските паметници. Според изчисленията на Института за национална памет на Полша законът ще засегне повече от 450 паметници в цялата страна, 230 от които са паметници на войници от червената армия.
Всички паметници, които попадат под ударите на закона, трябва да бъдат отстранени от обществени места в рамките на 12 месеца.
Източник: faktor.bg

Това ли искат управляващите и това ли искат хората ?

Loading...

Нито един народ няма право да се отрича от историята си !
Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.