Революция в просветата: Журналистика от 1 клас в Бургас

0

Революция в просветата: Журналистика от 1 клас в Бургас


Революция в просветата

Най- новото училище у нас- иновативното ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ в Бургас стартира прием по революционни паралелки в учебното заведение- „Репортерство и медии“. Още от 1 клас, децата ще могат учат азбуката на журналистиката в дозирана форма.
Става въпрос за извънкласна дейност. Това довериха родители, чиито наследници са възпитаници на училището с патрон най- големия благодетел на Бургас за всички времена. „Ние харесваме Вашия сайт, продуктивни сте и сте близо до хорските неволи и радости. Направете така, че да бъдете партньори на този иновативен проект“ пише в един глас до редакцията родителското тяло. Паралелките са новост за страната – те нямат аналог в България. Новата специалност ще се преподава следобед и занапред навярно ще е в сътрудничество с университетите в страната.

От ръководството на училището твърдят, че решението за създаването на тясноспециализираните паралелки било взето от екипът на училището. Те преценили, че профилите в училищата като цяло не били променяни от години и заложили на иновацията. По думите им, системата има нужда от промяна и трябва да се мисли за бъдещето развитие и професионално реализиране на децата. Относно журналистическия профил, ще се залага в началото на обогатяване и надграждане на общата култура.

Концепцията е разработена с представители от Факултета по журналистика и масова комуникация в столицата. Стриктно е придържането към наложеното верую в занаята- практика на събиране, анализиране и интерпретация на информация за актуални събития, теми, явления, личности и тенденции на съвременния живот, представена в различни жанрове и форми и разпространена за масова аудитория. Тя е също така професия, свързана със съобщаването и предаването на новини, описателни материали, гледни точки и мнения. Журналистиката може да се разглежда и като наука при определени обстоятелства.
Г. Георгиев
Източник: uniconbg.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here