БСП настоява ЦИК да не допуска до евровота „Коалиция за България“

0

БСП настоява ЦИК да не допуска до евровота "Коалиция за България"
БСП внесе в ЦИК доказателства за собствеността на марката „Коалиция за България“, с което поиска от изборните надзорници да не допуснат до участие в евровота на АБВ.

АБВ носи административнонаказателна отговорност за кражба на чужда търговска марка, собственост на БСП, казват в отворено писмо до медиите социалистите.

„Името на коалицията е познато, утвърдено и в цялото общество се свързва 20 г. единствено и само с БСП, а търговската марка „КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ“ е собственост и принадлежи на „БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ“. Съгласно закона, това включва правото на притежателя й да я използва, да се разпорежда с нея и да забрани на трети лица без негово съгласие да използват.

Желанието на АБВ да регистрират коалиция със същото наименование има за цел единствено да въведе в заблуждение и да доведе до объркване на избирателите, които ще гласуват в предстоящите избори за Европейски парламент. Това е нарушение на основните принципи за справедлив изборен процес, съгласно Изборния кодекс на страната, и следователно не трябва имитираща коалиция да бъде регистрирана в ЦИК“, пишат още от БСП.

„Обръщаме внимание, че с регистрацията на „Коалиция за България“ за участие в изборите за ЕП ще бъдат нарушени редица закони на страната – в това число Изборният кодекс, Законът за политическите партии, Законът за защита на конкуренцията, Наказателният кодекс, Законът за марките и географските означения и редица Европейски нормативни актове.

ЦИК трябва да се съобрази с изложените аргументи и българското законодателство и не трябва да допуска до регистрация коалиция от партии с наименование „КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент през май 2019 г.

Обявяваме се категорично против подобен род практика за разрушаване на демократичността и опорочаваща изборния процес. Ще защитаваме праватa си пред съда, всички международни органи и институции“, допълват от БСП.

„Коалиция за България“ бе създадена през 1999 г. от БСП и други по-малки, идейно близки партии. Лидер на социалистите тогава бе Георги Първанов, президент на България от 2002 до 2012 г.

До 2014 г. „Коалиция за България“ е участвала във всички проведени избори – Парламентарни избори (2001 г., 2005 г., 2009 г.); Президентски избори (2001 г., 2006 г.); избори за Европейски парламент (2007г., 2011 г., 2014 г.); Местни избори (2003 г., 2007 г., 2011 г.) и в стотици нови и частични избори, извън редовните местни.

През изминалата седмица лидерът на АБВ Румен Петков обяви, че „Коалиция за България“ е съюз от неговата и още 6 партии. По-рано днес коалицията подаде документи в ЦИК за регистрация за евровота. Листата й води икономистът проф. Боян Дуранкев.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.