ГЕРБ не допусна в парламента хора с увреждания заради тениски с надпис “Системата ни убива”

0

ГЕРБ не допусна в парламента хора с увреждания заради тениски с надпис “Системата ни убива”

Малко преди края на днешното парламентарно заседания лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви пред журналисти, че ръководството на парламента в лицето ГЕРБ не пуска в сградата представители на хората с увреждания.

Нинова обясни, че хората искали да се срещнат с групата на БСП в Народното събрание, но зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, които е депутат от ГЕРБ, не позволил те да бъдат допуснати до сградата. Според социалистите причината били тениските им, на които пише “Системата ни убива”.

„Това, на което сме свидетели, е абсурд и тежко погазване на демократични принципи и свободата на словото“, заяви Нинова. По нейните думи равностойни и равноправни български граждани не могат да влязат в българския парламент, само защото си позволяват да протестират срещу система, която в момента е ГЕРБ.

По думите на Нинова Христов се позовал на правило, според което в парламента не се допуска продажбата или разпространението на агитационни материали. След като разказа за проблема с достъпа, Нинова и още няколко депутати от БСП излязоха навън, за да се срещнат все пак с хората.

След края на пленарното заседание депутати от ГЕРБ и от БСП се скараха в кулоарите. Виковете в Народното събрание продължиха над 20 минути, а в началото изглеждаше, че може да се стигне и до бой.

Драгомир Стойнев и Антон Кутев поискаха оставката на Христов. Самият той пък се присъедини към разговора на висок тон, след като влезе отвън вероятно, за да провери какво е станало. Цветан Цветанов също обясни, че веднага е излязъл но хората ги е нямало. В ръцете му обаче имаше една от тениските с надпис “Системата ни убива”. Не стана ясно обаче от кого я е получили – от хората или от социалистите.

Христов обясни, че е водел заседание, а БСП не му казали, че хората имат пропуски, споменали му само за тениските. “Аз водя заседание и не мога да пропусна текста, който се чете, за да започна да разговарям с господин Кутев”, каза той и обясни, че съжалява, че не е отреагирал на ситуацията правилно.

Социалистите обаче веднага контрираха. Антон Кутев отговори на Христов с думите: “Като няма нито един заместник-председател освен вас – кажете ми към кого да се обърна?”.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов повтаряше “нека ви кажа какво прави правителството за хората в увреждания”. Той подчерта, че социалният министър Бисер Петков поддържа връзка със “същите тези хора” от седмици. По думите на Цветанов социалистите се опитват да си извлекат политически дивиденти от ситуацията, която е била “нещо като търсен инцидент”. / ГЛАСОВЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here