Елена Йончева: Искаме по-силна и социална Европа, ще победим ГЕРБ

0

Елена Йончева: Искаме по-силна и социална Европа, ще победим ГЕРБ

Българинът вярва в европейските институции и е проевропеец

„Благодаря за доверието, това не е просто доверие, а голяма отговорност, давам си сметка. Разбирам защо хората ме подкрепиха – на хората им писна от корупцията, грабеж и липса на справедливост и се надяват, че европейските институции ще намерят механизъм, с който това да се коригира. И това е възможно.“ Това заяви водачът на листата на БСП за европейските избори Елена Йончева пред БНТ.

По думите й 80 процента от българите считат, че  еврофондовете в България се печелят предимно от много тесен кръг, приближен до сегашната власт. Тя цитира последния доклад на Европейската комисия, според който 2/3 от подадените от финансовите институции сигнали за корупция по високите етажи на властта сред видни политици не са разследвани от финансовото разузнаване.

„Българинът вярва в европейските институции и е проевропеец. Ние от левицата също. Проблемът е, че възниква евроскептицизъм и има причини за това“, каза Йончева. Тя изрази мнение, че една от причините е липсата на справедливост в България, защото българинът разбира, че не може да разчита на българските институции. „Всички се надяват, че след избора на европейски прокурор, ще бъде обърнато внимание на  България. За около 12 години в ЕС, у нас са наляти 30 млрд. евро. За тези средства българинът можеше да живее един достоен живот“, каза още тя.

„Не мисля, че БСП е разделена. В партията има различни и аргументирани мнения, имаше сериозен дебат. В една демократична партия това е нормално, не е нормално да се избира лидер с 99 процента, както е при ГЕРБ“, коментира Йончева.

По повод санкциите срещу Русия, Йончева коментира, че този въпрос е обсъден и те трябва да отпаднат, защото не са постигнали резултата, който е предвиден, и второ – България трябва да защитава националните си интереси. Йончева коментира още, че в Европа трябва да се борим за доходите ни, които в България са десет пъти по ниски. По думите й тези избори ще бъдат вот на недоверие към ГЕРБ – групировката, която 10 години управлява България.

„Искаме по-силна и социална Европа. Ще победим ГЕРБ“, заключи Йончева.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.