Инаугурациите в Кремъл: от Елцин до Путин

0

Инаугурациите в Кремъл: от Елцин до Путин
Москва се готви за поредната церемония по встъпване в длъжност на държавния глава в Кремъл, а Владимир Путин за четвърти път ще заеме централното място на 7 май.

Това е седмото такова събитие в най-новата история на Русия, а всичко започва през 1991 г., когато страната все още е част от СССР.
Инаугурацията на Борис Елцин, първият президент на РСФСР

Борис Елцин полага клетва като президент на Руската съветска федеративна социалистическа република на 10 юли 1991 година. Това е първата по рода си инаугурация (тъй като съветските лидери нямат подобни церемонии) и Елцин поставя дясна ръка на сърцето си, а не върху Конституцията, както по-късно повелява традицията. Основният държавен документ е тук, само за да бъде изложен на показ.

Първият президент на РСФСР Борис Елцин след встъпването в длъжност

Младата руска република все още има съветски флаг със сърп и чук. Съветският съюз все още съществува под ръководството на Михаил Горбачов. Той поздравява Елцин, своя огорчен политически съперник, като го призовава да запазят Съюза. От юли до декември, до разпада на СССР, двамата президенти споделят Кремъл като официална резиденция.

9 август 1996 г., инаугурацията на новоизбрания президент Борис Елцин

Смята се, че първоначалната церемония от началото на 1996 г. трябва да се проведе на площада на Кремъл, докато на заден план звучат песни и музика, но това е отменено. Събитието, което бележи връщането на Елцин на „работното място“, е съкратено поради влошеното му здраве. Той е закичен с нов президентски символ: златен кръст с руски герб на еднометрова златна верижка.

Владимир Путин поема длъжността президент на Руската федерация, отдясно досегашният президент Борис Елцин

През 2010 г. наследникът на Елцин – Владимир Путин – отказва да носи лъскавите президентски бижута. Въпреки това кръстът, президентският герб и специалното копие на Конституцията официално са част от президентската инаугурация от 1996 г., така че Путин трябва да ги понесе. „Погрижи се за Русия“, казва Елцин на своя наследник.

Владимир Путин по време на церемонията по инаугурацията в зала

Церемонията след преизбирането на Путин през 2014 г. е два пъти по-кратка от предходната, траейки едва 25 минути. Според руски официални лица в Кремъл са поканени 1700 гости.

Владимир Путин и Дмитрий Медведев на церемонията по инаугурация на Медведев, третият руски президент

През 2008 г., когато премиерът Дмитрий Медведев става президент, Владимир Путин му припомня думите на Елцин и заявява, че грижата за Русия си остава най-висшия му граждански дълг. След това предава властта на Медведев.

Loading...

Завръщането на Путин в Кремъл през 2012 г. е предшествано от протести, подхранвани от парламентарните избори в края на 2011 година. Улиците обаче са почти празни, когато Путин пътува към Кремъл за инаугурацията си на 7 май 2012 година.

Владимир Путин влиза в залата Владимир Путин влиза в залата „Св. Андрей“ в Кремъл, за да встъпи в длъжност за трети път
Церемонията по встъпване в длъжност се провежда в Андреевската зала в двореца Кремъл, кръстена на най-висшата награда в Руската империя: орденът „Св. апостол Андрей Първозвани“.
Залата е променена по време на СССР, но през 1993 г. – по нареждане на Елцин – е възстановена предишната красота на мястото.
По време на Руската империя залата е използвана за тържествени събития като коронации. / bg.rbth.com

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.