Йончева: Превръщането на България в корумпирано владение на ГЕРБ и Борисов, няма да мине

0

Йончева: Превръщането на България в корумпирано владение на ГЕРБ и Борисов, няма да мине
„Според ГЕРБ силата на партията им и е Бойко Борисов, който смело разбива всички корупционни схеми. Очевидно ГЕРБ имат чувство за хумор“, коментира народният представител от ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева от парламентарната трибуна.

Според нея в условията на шеги и закачки, корупцията се е превърнала в житейска норма. Като примери посочи дребни рушвети на чиновници, купени дипломи и шофьорски книжки.

„От ГЕРБ успяха да вкарат корупцията даже в детските градини“, допълни тя. По нейните думи вече има концентрация на власт в цели общини, където политици, чрез поставени фирми на бизнес-партньори и роднини, източват публични ресурси за милиони.

„Финансово-икономическите схеми на хора, близки до властта, водят вече до поръчкови убийства“, каза още Йончева.

Тя обясни, че вече е съставен модел на управление, който превръща областните градове във феодални владения на мутри-бизнесмени-политици.

„Владения, където законът не важи за този, който е приближен до кмета, полицията или ГЕРБ. Владения, където българинът, който не е част от корупционната схема, няма никакъв шанс за просперитет“, подчерта тя.

Народният представител е категорична, че липсата на конкуренция убива всеки бизнес, отнема правото на бъдеще на цели поколения.

„ГЕРБ дори успяха да създадат легална корупционна схема за 2 млрд.лв. – санирането. Има случаи, когато санирането на сгради излиза по-скъпо, отколкото да бъде построена отново“, припомни тя.

По нейните думи парите за саниране са многократно завишени и това става ясно още през 2015 г., когато държавата плаща над 300 лв/ кв.м. – двойно по-скъпо.

„В Хасково, например, при участие на 130 фирми в последната поръчка за саниране, 10 блока от 11 са спечелени от роднинско-приятелския кръг на областния координатор на ГЕРБ, за което имаме документи и са предоставени на прокуратурата“, каза още депутатът от левицата.

Според Йончева няма съмнения, че финансово-икономическите схеми на ГЕРБ генерират корупция и бедност в родината. „Тези схеми се ползват за печелене на избори, като част от ресурса се използва и за купуване на медийно влияние. Не случайно България се срина в класациите за свободата на медиите“, уточни народният представител.

Елена Йончева припомни и случая „Суджукгейт“. Тя е на мнение, че ГЕРБ дори са се опитали да засекретят корупцията, свързана с оградата на границата. „Съоръжението е построено некачествено, проектите са променени и се различават значително от първоначалното задание на МВР. Как Борисов ще обясни на обществото, че са изхарчени 180 млн. лв. за оградата по турската граница, а още преди настъпването на зимата, тя започва да пада“, попита Йончева. По нейните думи оградата между Гърция и Турция е с много по-добри параметри и много по-евтина.

Народният представител цитира доклад на Държавния департамент на САЩ, в който се казва: „Служители във всички клонове в правителството са замесени в корупционни практики, безнаказано. Корупционните практики включват и сложни схеми за присвояване“. „Защо премиерът не отговаря – кои са тези сложни схеми, кои са тези служители, замесени в корупционни практики?“, продължи с въпросите тя.

Според нея законът за омертата безспорно се спазва в България – законът на мафията, на мълчанието.

Loading...

„Но българинът има точка на търпимост и смятам, че вече я стигнахме. Превръщането на България в корумпирано владение на ГЕРБ и на Борисов, в територия без перспектива за нас, българите, няма да мине“, категорична е Елена Йончева. /cross.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.