Комунистите не бяха лоши хора

0

Комунистите не бяха лоши хора
Пенсионирах се преди 15 години и ми предложиха да водя практика по горско стопанство в Селскостопанския техникум.

Един ден по време на избори учениците ме попитаха от коя партия съм. Отговорих, че не членувам никъде, но по убеждение съм комунист. Изумен бях от реакцията им – „Господине, комунистите били лоши хора“.

Тази реплика не излиза от побелялата ми глава и ме провокира да се върна назад към преживените години в горското и селско стопанство в Източните Родопи.

От 1959 г. Кърджали става окръг. Председателят на Окръжния народен съвет определя задачите: да се усвоят нови 20-30 хиляди декара обработваеми площи; да се увеличат поливните земи; да се проведе упорита и резултатна борба с почвената ерозия; да се удвои производството на тютюн.

През 1960 г. и следващите години са отпуснати средства за залесяване на 60 000 дка годишно и масово строителство на противоерозионни мероприятия.

Тютюнопроизводството от 6000 тона през 1944 г. достигна почти 26 000 тона през 1985 г. Заедно с това залесените площи надхвърлиха 1 000 000 дка. Много чужди лесовъди посетиха окръга и останаха възхитени от извършената работа.

Значи можело да се залеси 1/3 от територията на окръга и тютюнът да се увеличи 6,5 пъти. Сега тютюнопроизводството е на равнището на 1943 г., а залесяването – незначително. Това не пречи на сегашните лъжедемократи да бият тъпана на антикомунизма. Нека младите хора не вярват на фалшиви тъпани.

Кольо Сидеров, Кърджали

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here