Няма да повярвате защо махат от учебниците големия Емилиян Станев

0

Няма да повярвате защо махат от учебниците големия Емилиян Станев
Безумната гавра с авторите класици и тяхното изучаване или неизучаване в школските програми продължава.

Докато се чудех защо точно Емилиян Станев е взет на мушката и отпада от програмата по литература, се сетих, че големият писател си няма лоби – нито в Института по литература, нито в НБУ, нито в министерството.

Ама че бил Емилиян Станев класик, че бил европейски писател – е, бил е, ама е бил и в ловната дружинка на Тодор Живков.

Колкото и тъжно и парадоксално да звучи, дори след толкова години, за да попаднеш в учебниците, трябва да имаш лоби. Задължително извънлитературно.

Loading...

Това дивашко отношение спрямо непреходни ценности, тази конюнктурност и безпардонна байганьовщина е повод най-малкото за тъга и жалост, защото при очевидното сриване на фундамента на българската духовност именно интелектуалците, поетите и писателите остават безхаберно и безчувствено встрани от проблема. И не издигат глас на протест. Може би за да не ги вземе някой за Вазов Мунчо. / Милен СТОЯНОВ, София


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.