Нинова: Главният прокурор да започне разследване за намеса на чужда държава във вътрешните дела

0

Нинова: Главният прокурор да започне разследване за намеса на чужда държава във вътрешните дела
Изявлението на турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу представлява груба намеса във вътрешните работи на България.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на извънредна пресконференция. Тя припомни думите на турския външен министър, че Анкара се е намесила по повод промените в закона за вероизповеданията и отбеляза, че вчера НС прие окончателния вариант, при който остава възможността за финансирането им от чужди държави.

„Днес свиках извънредно заседание на Изпълнителното бюро, на което обсъдихме въпроса със Закона за вероизповеданията и изявленията на външния министър на Турция. За нас то е недопустима намеса във вътрешните работи на България. Конкретно ще прочета в какво се изразява тази намеса:

„Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи и нарушаваше правата. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени“.“, цитира Корнелия Нинова.

„Външният министър посочва: „Главното Мюфтийство има някои дългове, в замяна на тях искаха да продадат собствените му имоти. В опит да се намери решение, той отново се е свързал със София“. Разговорите и намесата е била многократна, не единична. На 6 март тук за пръв път алармирахме за сделката ГЕРБ – ДПС по Закона за вероизповеданията. Вчера този закон се прие, както знаете“, заяви Нинова.

Според нея по-важното е, че е останала възможността за финансиране от чужди държави на вероизповеданията.

„Видно е от изявлението на външния министър на Турция – тези две неща са свързани. Намеса от страна на чужда държава – промяна в Закон.

БСП има няколко искания, обяви Нинова: 

– Затова ние искаме Бойко Борисов да дава отговори кой, кога и по какъв начин е въздействал върху правителството и защо той се е съгласил. Знаем добре, че външният министър Екатерина Захариева и вносителят на законопроекта Цветан Цветанов няма да направят нищо без съгласието на Борисов.

– Обръщаме се към „Обединени патриоти“ да напуснат веднага правителството. Всичко друго ще означава, че те изповядват същата политика.

– Главният прокурор да започне разследване има ли намеса на чужда държава във вътрешните работи на България и кои хора са били проводници на тази намеса. Българските мюсюлмани са български граждани. Изказването от Турция, ДОСТ, външния министър, и мълчанието на Борисов са заплаха за етнически мир в България.

– Президентът Румен Радев да наложи вето на промените в Закона за вероизповеданията и да свика Консултативния съвет по национална сигурност. 

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.