Нинова преди КСНС: Искаме нов антикорупционен закон и контрол върху главния прокурор!

0

Нинова преди КСНС: Искаме нов антикорупционен закон и контрол върху главния прокурор!
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви пред медиите, че влиза с три конкретни предложения на заседанието на КСНС при президента Румен Радев.

Трябва ни истински закон за борба с корупцията. Сега имаме един, написан набързо и поправян четири пъти, а резултати – няма, каза тя.

Нинова заяви, че на КСНС ще предложи да бъде постигнат консенсус за изработването на изцяло нов антикорупционен закон.

Второ, да се изберат 10 – 15 човека, които са независими от политически партии, които са сигурни срещу провокации от икономически кръгове, на които да се даде възможност да провеждат този закон, абсолютно безкомпромисно, заяви още Нинова.

„Третото ми предложение е за промяна в правомощията на главния прокурор и налагане на съдебен контрол върху актовете на прокуратурата, които в момента водят единствено до субективни решения“, продължи Корнелия Нинова.

Депутатите от БСП няма да се върнат в парламента до евровота, бе категорична лидерът на социалистите.

Нинова държи още да бъдат изработени правила за избор на двамата европейски прокурори, които ще работят в България.

Предложенията ни на КСНС не са повод за връщането ни в парламента до европейските избори, каза пред медиите лидерът на БСП.

По думите ѝ предметът на КСНС не е да се види кой какви имоти е купувал и кога, а да се реши дали ще се борят наистина с корупцията, ще има ли конкретни мерки или ще излязат с палеативно решение, че имат политическа воля.

„Дано да има конкрети резултати. Би имало смисъл само ако вземем конкретни решения. В последните 30 години всички политически партии деклариламе политическа воля за борба с корупцията. Резултатът е, че стигнахме дотук днес да говорим за десет милиарда годишно кражби от корупция, пари, които са необходими за инвестиции в болници, училища, в доходи на хора“, каза още Нинова.

„Този Консултативен съвет при президента е изключително важен, заяви в началото на изявлението си пред медиите Нинова.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.