Помните ли Тодор Живков?

0

Помните ли Тодор Живков?
Хулен от едни и обичан от други, Тодор Живков ще остане в историята на България като най-дълго управлявалият след Освобождението.

Той беше на власт в продължение на повече от 40 години. Тодор Живков почина на 5 август 1998 година. Той е роден на 7 септември 1911 година в Правец. Учи първо там, а след това в Ботевград.

После заминава за София, където се записва в полиграфическото училище. През  1930 година става член на Български комунистически младежки съюз (БКМС), а през 1932-а е приет за член на Българската работническа партия (тесни социалисти).

От месец юни 1943-а е определен за сътрудник на Щаба на Първа софийска въстаническа оперативна зона. Назначен е за пълномощник на ОК на БРП за партизанския отряд „Чавдар“, с нелегалното име Янко.

В партизанската му биография има спорни моменти, сред които и влизането на отряда „Чавдар“ в София на 9 септември 1944 година. Още на 10 септември обаче Тодор Живков е назначен от новия вътрешен министър Антон Югов за главен инспектор в дирекция „Униформена милиция“, с чин подполковник.

През 1945 година става народен представител. От януари 1948-а Живков е първи секретар на Градския комитет на БРП (к.) в София. От юли 1951-а до ноември 1989 година е член на Политбюро на ЦК на БКП.

Завежда секретариата на ЦК на БКП от 1953 година. През 1954-а е избран за първи секретар на ЦК на БКП, а на Априлския пленум (1956) Тодор Живков се утвърждава като единствен лидер на БКП.

Живков постепенно се налага като едноличен лидер в България. Той остава начело на страната до 10 ноември 1989 година, когато беше свален от власт, а по-късно и изключен от БКП. На 4 септември 1992 година Върховният съд на България му налага 7 години затвор за незаконно облагодетелстване на лица от „държавния апарат“.

Loading...

Осъден да върне на държавата 21 010 380 лева. На 9 февруари 1996 година Общото събрание на наказателните колегии на Върховния съд признава на Живков статут на бивш държавен глава и прекратява делото срещу него. / bg.wikipedia.org


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.