Президентът: За корупцията у нас се говори много, но се прави малко

0

Президентът: За корупцията у нас се говори много, но се прави малко
„За корупция в България се говори много, но според мен се прави твърде малко”, заяви президентът Румен Радев на международната конференция на тема „Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията”, която се провежда в София, съобщава bTV.

„За корупцията няма почивен ден, оставена без обществено внимание и без систематични мерки за въздействие, тя се разраства като раково образувание”, каза Румен Радев.

Той посочи, че корупцията нанася огромни вреди на обществото, защото овладява основни лостове на държавно управление в законодателната, изпълнителната и съдебната власт и ги подчинява на частни интереси, ограничава основни права и свободи на гражданите, генерира бедност и престъпност, ерозира доверието в държавата, отблъсква инвеститорите.

Според президента специално за България корупцията има и друго специфично негативно влияние, защото се превръща в основна спирачка за реализация на стратегически за България цели като развитие на съвременна конкурентоспособна икономика и пълноценна интеграция в европейските структури.

„Когато усилията на бизнеса се насочват вместо в развитие на иновации и конкурентоспособност, към търсене на подходящ човек от администрацията, който, срещу определени финансови стимули да може да реши спечелването на обществена поръчка, това е убийствено за бъдещето на нашата икономика”, отбеляза държавният глава.

„Всяка държава развива свой собствен антикорупционен модел, базиран на социални, икономически, политически характеристики. Ако искаме да сме пълноценно интегрирани в Европа, трябва да надскочим нашата ограда на доморасли методи за развитие и прилагане на антикорупционни мерки, да видим какво става отвън тази ограда, да черпим опит от добрите европейски практики”, посочи Радев.

Според него критерият за нашето пълноценно интегриране ще бъдат резултатите в борбата с корупцията.

Loading...

Той посочи необходимостта от всеобхватни мерки за противодействие на корупцията – широкомащабни законодателни инициативи, фокусирани върху разкриването, пресичането и разследването на корупционни схеми в реално време, концентрирани върху безкомпромисното наказателно преследване на отговорните лица, както и върху превенцията. / svobodnoslovo.eu


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.