Путин дава официален обяд на президента Радев в резиденция „Бочаров Ручей“ в Сочи

0

Путин дава официален обяд на президента Радев в резиденция "Бочаров Ручей" в Сочи

За първи път, след 9-годишно прекъсване, държавните глави на България и на Русия се срещнат тази седмица.

Във вторник, 22 май, президените на България и Русия ще се видят  в „Бочаров Ручей“ – легендарно място за руската държава.

В тази резиденция Владимир Путин е приемал Джордж Буш, Ангела Меркел, Реджеп Ердоган и редица още държавници, политици, високопоставени световни личности.

Последната среща между президентите на Русия и на България е била през 2009 година. „Визитата на Румен Радев в Москва е много позитивен знак и за Русия, и за България. Надявам се, че тя ще даде нов импулс за целия спектър на нашите двустранни отношения и ще стане начало за по-нататъшна интензификация на политическите контакти„, заяви пред Епицентър.бг руският посланик у нас Анатолий Макаров.

Официалните разговори между Радев и Путин ще започнат в 13.00 часа във вторник, след което е предвиден официален обяд.

Сред темите се очаква да бъдат перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Русия в сферите на икономиката, енергетиката, образованието и културата, както и актуални въпроси на международната сигурност.

Русия внимателно следи развитието на проекта за хъб „Балкан“, научи Епицентър.бг. „Този проект е интересен що се отнася до транзита на руски газ през територията на България към други европейски страни. Преговорите в тази насока вървят и мисля че предстоящите контакти на най-високо ниво ще спомогнат за по-нататъшния им прогрес“, подчерта посланик Макаров.

Москва очаква окончателното решение на Европейската комисия за хъба „Балкан“, както и за потенциалното участие на Русия в неговата реализация, „за да не повтори той печалната съдба на „Южен поток“, подчерта дипломатът.

Москва не изкючва и участието на България в проекта „Турски поток“, но за това е необходимо активиране от страна на българската държава. „Допълнителен тласък тук би могло да даде заседанието на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество между Русия и България, която не се е събирала повече от две години“, отбеляза посаник Макаров.

След разговорите Румен Радев и Владимир Путин ще направят съвместни изявления за представителите на медиите. 

Ден преди това, на 21 май, българският президент ще бъде приет в Москва от министър-председателя Дмитрий Медведев и ще участва в отбелязването на Дните на българската култура в руската столица.

Отношенията между нашите страни през последните години бяха нееднозначни. Върху тях се отразиха негативно и усложнената международна обстановка, и кризата в отношенията на Русия с ЕС и НАТО, чиито член е България, и не винаги конструктивното поведение на отделни български политици. Но въпреки това ми се иска да вярвам, че този период е в миналото. В Москва не остават незабелязани позитивните сигнали, отправяни от днешното ръководство на България. Така че мога да кажа, че ние гледаме с оптимизъм на бъдещето„, коментира предстоящата визита посланик Макаров.

По-късно през деня, в понеделник, в Большой театър президентът ще присъства на оперната постановка „Зигфрид“ от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет под режисурата на акад. Пламен Карталов. 
Вечерта в сградата на българското посолство в руската столица Румен Радев ще разговаря с видни български и руски културни дейци и общественици.

По време на посещението си в Русия българският президент ще бъде придружаван от своята съпруга.

В официалната делегация на българския държавен глава участват съпредседателят на „Групата за приятелство България – Русия“ в Народното събрание Красимир Велчев, председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в българския парламент Петър Кънев, представители на местната власт, учени, общественици и културни дейци.

От програмата на руския президент става ясно, че в последния месец срещите му са предимно в черноморския град.

Руският държавен лидер има сантимент към Сочи, който стана домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 г, а също така през лятото ще приеме и мачове от Световното първенство по футбол.

След откриването на Кримския мост Путин е останал в Сочи и посреща в лятната си резиденция „Бочаров Ручей“ гостите.  На 18 май там прие и германския канцлер Ангела Меркел.

„Бочаров Ручей“ е построен като вила на народния комисар по военните и военно-морските въпроси Климент Ефремович Ворошилов през 1934 г. За архитект на проекта е назначен М. И. Мержанов. През 1955 г. е реконструирана под ръководството на архитект Василий Егорович Шашков. Озеленяването е извършено под ръководството на агроном-декоратора С. И. Венчагов.

Името си получава от течащата наблизо рекичка.

От 1960 г. в нея са почивали висши ръководители на СССР: Никита Хрушчов, Леонид Брежнев, Михаил Суслов. В нея са отсядали и висши ръководители на страни от социалистическия лагер. Един от най-именитите гости е бил държавният глава на Югославия Йосип Броз Тито. Тук са провеждали срещи всички президенти на Руската федерация.

След разпадането на Съветския съюз „Бочаров Ручей“ става единствената руска правителствена вила на Черно море и придобива статут на официална резиденция на президента на Русия.

На 6 април 2008 г. в резиденцията проведоха последната си среща като президенти Владимир Путин и Джордж Буш-младши.

На 14 август 2009 г. в нея се проведе неофициалната среща между тогавашния президент Дмитрий Медведев и канцлера на Германия Ангела Меркел.

На 13 ноември 2017 г. в „Бочаров Ручей“ се състоя срещата на президента Владимира Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган. Тя продължи повече от 4 часа.

Loading...

Към резиденцията има изградени яхтено пристанище и вертолетна площадка. / epicenter.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.